Hobby-terapi

 

tuba25-08-2016-00-39-47

Da jeg som omkring 30-årig startede i terapi hos tuba, mødte jeg hele tiden sætningen ”du skal gøre noget godt for dig selv du godt kan lide”. Jeg var meget forundret. Hvordan finder man ud af hvad man godt kan lide når hele ens indre er kaos? Jeg fandt det meget svært, men det startede i de små. Jeg havde jo to tumlinger som skulle tidligt i seng hver aften, så sad jeg der alene og vovede hver aften.

Der begyndte det i de små. Jeg har altid været kendt for at slå mine stueplanter ihjel, jeg fandt ro ved at gå rundt i min stue og passe mine blomster, og jeg opdagede hurtigt, at hvis de blev passet, så voksede de, nogle satte blomster, andre satte små nye afstikkere. Gennem min pleje udviklede mine blomster sig rigtig meget. Dengang boede jeg desværre i en lejlighed, hvor jeg ikke havde adgang til en have. Så i starten var det bare mine blomster jeg hyggede mig med. garden_flowers

Der sker noget i mit sind når jeg fordyber mig i planterne og jorden. Mine katastrofetanker forsvinder for en stund, og der kommer en kortvarig indre ro. Der er selvfølgelig også perioder, hvor jeg har så lidt overskud at mine blomster igen kommer i overlevelsesmode, fordi jeg ikke får magtet at vande dem.

Så var jeg så heldig at flytte i ny lejlighed, da mine børn var små. Her har vi en lille skøn byhave. Og så opdagede jeg pludselig hvordan min lille hygge-hobby nu kunne udvikles til en form for terapi. For haven var tilgroet og trængte til en gevaldig hånd. Der opdagede jeg gaven ved kampen mod brombærkrat, rødder og jord mellem fingrene.

Men om vinteren kunne jeg ikke komme i min have. Jeg opdagede, at når jeg ikke havde noget at sysle med, så blev livet med tankerne for svært. Så heldigvis har jeg mine to skønne unger. Og gennem dem opdagede jeg perleplader. Dette var endnu en gave, når jeg sidder med dem, er der kun farver og tælling i mit lille hoved. Jeg plejer at sige, at jeg bliver så dejlig hjernedød. Rød perle en, to tre, blå perle en, to. Så har hobbyen udviklet sig fra små projekter, til at det nu helst skal være så stort og kompliceret. Men jeg vil vise jer lidt mere, senere. Hearts

Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Gamle ordsprog er geniale og ordsprog af en grund. For nogle år tilbage mistede jeg en del af mine tilskud. Det er en lang historie jeg nok skal fortælle senere. Men at være på kontanthjælp, og så miste en del, kan vælte det hele. Og det gjorde det også. Så jeg var virkelig presset på vores madbudget. Det var en mørk aften i oktober hvor mine børn var på weekend ved deres far. Og mit hoved havde været fyldt med bekymringstanker, og både fryser og køleskab var gabende tomt. Og der var lang tid til den første. Der tænkte jeg på nogle af de programmer jeg havde set om folk der skralder, rundt om i verden, af forskellige årsager. Jeg tog min hund og gik i Netto. Der stod to containere. Det var vildt grænseoverskridende, jeg følte mig som en tyv i natten. Det var godt jeg havde Finn med. Jeg tog en dyb indånding, åbnede containeren og fik et chok. kitchen_food

Den var fuld af mad pakket fint i vakuum, og der var næsten alt. Kød, brød, masser af grønt og pålæg. Jeg var rystet. Jeg skyndte mig at løbe hjem efter min cykeltrailer og tilbage. Og så fyldte jeg den op med hvad jeg kunne bruge. Jeg var overrasket over at finde masser af økologiske varer og varer der stadig havde tid til udløb.

Jeg husker at jeg kom hjem i køkkenet, min mor var på overnatning, og hun var vågnet af mig slæbende med varer, og kom søvndrukken op og ud i køkkenet, der var fyldt med mad. Hun kiggede forbavset og sagde ”har du handlet?”

Klokken var 23.30. Jeg var helt færdig, glad og rystet over min aften, og sagde bare ”nej, se det har Netto bare smidt ud.”

Så den dag startede en ny tilgang til verden, madspild og mødre med lorte-bekymringer om at kunne tilbyde 6 stk. frugt til deres børn hver dag. Men det vil jeg også fortælle mere om.