Når madspild bliver til optur

Som nogle af jer nok ved, så skralder jeg, når der er tid og overskud. Det er ofte sådan at når jeg er ude, at der findes der store mængder af få ting. Så langt hen af veje handler det om, at udnytte de ressourcer vi finde.

Sidste gang jeg var ude, fandt vi en masse skøn ingefær, som vi selvfølgelig brugte i diverse retter. Men der var bare rigtig mange og jeg havde dem liggende i køkkenet et par uger og pludselig begyndte de at spirer. Og så går min indre havekvinde i gang. Hvad mon der sker hvis vi planter dem? Kan google mig frem til at det kan vi så, det prøver vi. Jeg har jo i årevis været presset på økonomien og har opdaget at især haven kan bidrage til en lidt sjovere husholdning.

fil-19-11-2016-15-32-46

Ingefær er en meget elegant plante, den ligner en mellemting mellem bambus og siv. En god plante med let plantevækst som signalere frodighed i stedet for et tomt vindue, i byen vil den også kunne bruges som et grønt gardin til at hindre indkig fra lejligheder overfor. Men den skal stå i et vindue med begrænset sol.
Ingefær er en tropisk skovplante der ikke tåler direkte sollys, dens blade bliver helt hvide og solskoldede. Det er en plante, som kræver masser af jord, næring og tilpas med fugtighed. Som alle skovplanter. Får den det ikke, går den i vækststandsning. Det er en skovplante der kommer fra de tropiske egne i asien, så som indien og Kina og har været dyrket i mange tusind år. Den er i familie med gurkemeje og kardemommen. Udover i madlavning er ingefær blevet brugt som naturmedicin siden oldtiden. F.eks. til forkølelse, feber og fordøjelsesproblemer. I dag bruse den først og fremmest i mod kvalme og opkastninger. Og jeg har da også selv fyldt min krop med netop denne plante da jeg i tidernes morgen var gravid med mine skønne. Jeg havde kvalme de første 5-6 mdr. med begge børn og det var stort set det eneste jeg kunne spise dengang.

Så det måtte prøves så fandt de tre der så meget kraftfulde ud og dem der spirede bedst.

fil-19-11-2016-15-35-43

Jeg fandt muld og en potte i kælderen og så skal knoldene ligge i 1-2 cm dybde, og stiller den varmt over en radiator, de har det bedst ved en rumtemperatur på omkring 18-20 grader. da vi er gået i gang med vækstsæsonen her i vinterhalvåret.

Så er de små knolde putte og pakket tæt med muldjorden, så de små spirer stadig kigger lidt op af jorden.

fil-19-11-2016-15-36-06

Så mangler vi bare at få dem vandet, jeg gemmen vædede jorden og stillede dem i min datters vindue som ikke får direkte lys. Jeg vælger at vande dem med gødet vand for de ikke skal gå i vækststandsning.

fil-19-11-2016-15-36-36

Nu er det bare at vente og vande, så vil vi til foråret langsom vænne dem til at komme udenfor og så håber vi at vi til høst kan hive vores egne lækre ingefærknolde op ude i haven. Jeg ejer intet drivhus så vil holde dem inde i hvert fald til maj. Men nu må vi se hvordan det går, da alt med mig og haven er første gang. Men vi krydser alt og håber det lykkes.

One thought on “Når madspild bliver til optur

  1. Neeeeeej hvor er det sjovt Lena…….det må jeg også prøve. Har vist godt ikke noget, der kan jakdes den indre
    havemand…..snarere modsat ??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *